Zupełnie polski kebab
Kebab, jaki znamy i lubimy, pochodzi z krajów znacznie cieplejszych niż Polska – z Turcji,
czasem też przyrządzają go Grecy. Dziwnym trafem ta zagraniczna potrawa stała się jedną z
najbardziej cenionych przekąsek ulicznych i jest często i chętnie serwowana w różnych
barach czy pubach. Duże zainteresowanie kebabem warte jest uwagi każdego
niespełnionego przedsiębiorcy. Można bowiem samodzielnie otworzyć punkt
gastronomiczny oferujący smaczne kebaby, co więcej – może to być tzw. food truck,
gwarantujący sporą mobilność przy niskim wkładzie własnym. Tego rodzaju mobilne
gastronomie dopiero stają się modne, trzeba więc to wykorzystać. Oczywiście
najważniejszym „daniem” serwowanym w food trucku będzie kebab, ale można wzbogacić
ofertę o inne smaczne produkty: frytki, zapiekanki i inne. Żeby spełnić wymagania klientów,
warto zaoferować im możliwość zamawiania wymienionych dań bezpośrednio lub
telefonicznie czy też przez apkę w urządzeniu mobilnym.
Legalnie i estetycznie
Food truck nie może być przypadkowym pojazdem, musi być wyposażony w szereg
rozwiązań sanitarnych i gwarantować najwyższą higienę przyrządzanym lub oferowanym
daniom. Musi w nim się znaleźć np. niewielka łazienka lub chociażby zlew i dostęp do ciepłej
oraz zimnej wody. Niezbędne są również udogodnienia do pozbywania się nieczystości.
Właściwe przechowywanie produktów żywnościowych zapewnią urządzenia chłodząco-
mrożące, a przyrządzanie dań na miejscu – piece, frytkownice, grill oraz okap. Żeby spełnić
wszystkie wymagania, trzeba także wyposażyć wnętrze food trucka w odpowiednią ilość
półek lub szafek, by nie przechowywać w tym samym miejscu np. żywności i chemii.
Całkiem niezły pomysł. Na pewno taki food truck sprawdzi się w mniejszych miejscowościach, jako jedyny punkt oferujący określony rodzaj jedzenia, a w większych będzie bardzo konkurencyjny.
Najgorzej spełnić te wszystkie wymogi. Często nawet mimo wielu przygotowań i tak się sanepid do czegoś doczepi. Oczywiście to wszystko dla dobra biznesu, ale i tak…