środa, 24 kwietnia, 2024

Własna budka z kebabem

Zupełnie polski kebab

Kebab, jaki znamy i lubimy, pochodzi z krajów znacznie cieplejszych niż Polska – z Turcji,
czasem też przyrządzają go Grecy. Dziwnym trafem ta zagraniczna potrawa stała się jedną z
najbardziej cenionych przekąsek ulicznych i jest często i chętnie serwowana w różnych
barach czy pubach. Duże zainteresowanie kebabem warte jest uwagi każdego
niespełnionego przedsiębiorcy. Można bowiem samodzielnie otworzyć punkt
gastronomiczny oferujący smaczne kebaby, co więcej – może to być tzw. food truck,
gwarantujący sporą mobilność przy niskim wkładzie własnym. Tego rodzaju mobilne
gastronomie dopiero stają się modne, trzeba więc to wykorzystać. Oczywiście
najważniejszym „daniem” serwowanym w food trucku będzie kebab, ale można wzbogacić
ofertę o inne smaczne produkty: frytki, zapiekanki i inne. Żeby spełnić wymagania klientów,
warto zaoferować im możliwość zamawiania wymienionych dań bezpośrednio lub
telefonicznie czy też przez apkę w urządzeniu mobilnym.

Legalnie i estetycznie

Food truck nie może być przypadkowym pojazdem, musi być wyposażony w szereg
rozwiązań sanitarnych i gwarantować najwyższą higienę przyrządzanym lub oferowanym
daniom. Musi w nim się znaleźć np. niewielka łazienka lub chociażby zlew i dostęp do ciepłej
oraz zimnej wody. Niezbędne są również udogodnienia do pozbywania się nieczystości.
Właściwe przechowywanie produktów żywnościowych zapewnią urządzenia chłodząco-
mrożące, a przyrządzanie dań na miejscu – piece, frytkownice, grill oraz okap. Żeby spełnić
wszystkie wymagania, trzeba także wyposażyć wnętrze food trucka w odpowiednią ilość
półek lub szafek, by nie przechowywać w tym samym miejscu np. żywności i chemii.

Biznes w Polsce

Rejestrując się jako przedsiębiorca w CEIDG, musisz wskazać pod jaką nazwą będziesz działać. Nazwa musi zawierać co najmniej twoje imię i nazwisko podane w mianowniku - na przykład: Jan Kowalski.

Ważna jest kolejność – wpisując nazwę najpierw podaj swoje imię, a później nazwisko.

Możesz dodać do imienia i nazwiska inne elementy, na przykład opisujące profil twojej działalności – Jan Kowalski dorabianie kluczy, czy wskazujące na miejsce jej prowadzenia. Takim dodatkowym elementem może też być twój pseudonim albo dowolne fantazyjne sformułowanie.

Pamiętaj! Jedna osoba fizyczna może mieć tylko jeden wpis w CEIDG. Nie możesz mieć zarejestrowanych kilku jednoosobowych firm na swoje nazwisko, ale pod jednym wpisem możesz prowadzić różne rodzaje działalności gospodarczej.

Prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą jesteś podatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, czyli podatku PIT.

Do wyboru masz trzy formy opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej:

  • na zasadach ogólnych, według skali podatkowej (stawka podatkowa 12% i 32%)
  • według stawki liniowej (stawka podatkowa 19%)
  • ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych.

Ważne! Od 2022 roku z czwartej formy opodatkowania - karty podatkowej mogą korzystać tylko ci podatnicy, którzy kontynuują opodatkowanie w tej formie – byli już opodatkowani w ten sposób w 2021 roku. Dlatego jeśli dopiero zakładasz działalność, nie możesz wybrać karty podatkowej.

Skala podatkowa to podstawowa forma opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej. To oznacza, że będziesz opodatkowany na zasadach ogólnych, jeżeli nie wybierzesz innej formy opodatkowania.

W przypadku skali podatkowej stawki liniowej przedmiotem opodatkowania jest dochód, a w przypadku ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych przedmiotem opodatkowania jest osiągnięty przychód.

Pamiętaj! Wybór ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych nie zawsze będzie możliwy, między innymi dlatego, że są takie działalności, które nie mogą być w ten sposób opodatkowane.

Jednoosobowa działalność gospodarcza jest z pewnością dużym wyzwaniem dla każdego młodego przedsiębiorcy. Niezależność jaką ona daje wiąże się z wysokim ryzykiem, wymaga wykazania się odwagą przy podejmowaniu strategicznych decyzji. Już na wstępie przedsiębiorca musi wykazać się wiedzą z zakresu opodatkowania dochodów, finansowania przedsięwzięcia jak i tworzenia zaplecza dla własnej firmy.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że po pierwszym roku prowadzonej działalności gospodarczej 1/4 jdg zawiesza lub likwiduje swoją działalność.

Jednoosobowa działalność gospodarcza jest najprostszą forma prowadzenia własnego przedsiębiorstwa, jej rejestracja w CEIDG jest darmowa. Można ją zarejestrować przez internet - wymóg posiadania konta ePUAP, lub autoryzując rejestrację odwiedzając najbliższy urząd gminy lub miasta. Forma jednoosobowej działalności gospodarczej nie wymaga tworzenia kapitału na start przedsiębiorstwa.

Zalety:

  • brak kosztów założenia działalności gospodarczej,
  • brak wymogów tworzenia kapitału przedsiębiorstwa,
  • elastyczność w otwieraniu, zawieszaniu i likwidacji działalności gospodarczej,
  • możliwość optymalizacji podatkowej poprzez wybór formy opłacania podatków,
  • niskie koszty obsługi księgowej,
  • ograniczone obowiązki sprawozdawcze.

Wady:

  • odpowiedzialność całym majątkiem za zobowiązania,
  • obowiązek odprowadzania składek na ubezpieczenia do ZUS,
  • konieczność podstawowej znajomości przepisów związanych z opodatkowaniem.

2 thoughts on “Własna budka z kebabem

  1. Całkiem niezły pomysł. Na pewno taki food truck sprawdzi się w mniejszych miejscowościach, jako jedyny punkt oferujący określony rodzaj jedzenia, a w większych będzie bardzo konkurencyjny.

  2. Najgorzej spełnić te wszystkie wymogi. Często nawet mimo wielu przygotowań i tak się sanepid do czegoś doczepi. Oczywiście to wszystko dla dobra biznesu, ale i tak…

Skomentuj Frnaklin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *