Zupełnie polski kebab
Kebab, jaki znamy i lubimy, pochodzi z krajów znacznie cieplejszych niż Polska – z Turcji,
czasem też przyrządzają go Grecy. Dziwnym trafem ta zagraniczna potrawa stała się jedną z
najbardziej cenionych przekąsek ulicznych i jest często i chętnie serwowana w różnych
barach czy pubach. Duże zainteresowanie kebabem warte jest uwagi każdego
niespełnionego przedsiębiorcy. Można bowiem samodzielnie otworzyć punkt
gastronomiczny oferujący smaczne kebaby, co więcej – może to być tzw. food truck,
gwarantujący sporą mobilność przy niskim wkładzie własnym. Tego rodzaju mobilne
gastronomie dopiero stają się modne, trzeba więc to wykorzystać. Oczywiście
najważniejszym „daniem” serwowanym w food trucku będzie kebab, ale można wzbogacić
ofertę o inne smaczne produkty: frytki, zapiekanki i inne. Żeby spełnić wymagania klientów,
warto zaoferować im możliwość zamawiania wymienionych dań bezpośrednio lub
telefonicznie czy też przez apkę w urządzeniu mobilnym.
Legalnie i estetycznie
Food truck nie może być przypadkowym pojazdem, musi być wyposażony w szereg
rozwiązań sanitarnych i gwarantować najwyższą higienę przyrządzanym lub oferowanym
daniom. Musi w nim się znaleźć np. niewielka łazienka lub chociażby zlew i dostęp do ciepłej
oraz zimnej wody. Niezbędne są również udogodnienia do pozbywania się nieczystości.
Właściwe przechowywanie produktów żywnościowych zapewnią urządzenia chłodząco-
mrożące, a przyrządzanie dań na miejscu – piece, frytkownice, grill oraz okap. Żeby spełnić
wszystkie wymagania, trzeba także wyposażyć wnętrze food trucka w odpowiednią ilość
półek lub szafek, by nie przechowywać w tym samym miejscu np. żywności i chemii.
Działalność gospodarczą rozpoczynamy od bezpłatnej rejestracji w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, którą prowadzi minister właściwy do spraw gospodarki.
Wniosek składa się na specjalnym formularzu, który jest dostępny na stronie internetowej CEIDG.
Wniosek ten musi być opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym.
Wniosek można złożyć także w dowolnie wybranym urzędzie gminy osobiście lub listem poleconym (musi być wówczas opatrzony podpisem wnioskodawcy poświadczonym notarialnie). Wpis do CEIDG jest dokonywany najpóźniej następnego dnia roboczego po dniu złożenia wniosku.
Do wniosku należy dołączyć oświadczenie o braku orzeczonych wobec wnioskodawcy zakazów prowadzenia działalności gospodarczej, zakazu wykonywania określonego zawodu i zakazu prowadzenia działalności związanej z wychowaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub opieką nad nimi. Należy również dołączyć oświadczenie o posiadaniu tytułu prawnego do każdej nieruchomości, której adres jest wpisywany w CEIDG (przedsiębiorca wpisany do CEIDG jest obowiązany posiadać tytuł prawny do nieruchomości, których adresy podlegają wpisowi) Ww. oświadczenia składane są pod rygorem odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.
Wniosek o wpis do CEIDG jest jednocześnie wnioskiem o nadanie numeru REGON (rejestr podmiotów gospodarki narodowej), wnioskiem o nadanie NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej) a także złożeniem oświadczenia o wyborze formy opodatkowania.
Jeżeli przedsiębiorca jest płatnikiem składek, do wniosku o wpis do CEIDG może dołączyć zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych i/albo do ubezpieczenia zdrowotnego, zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny, a także zmianę danych wskazanych w ww. zgłoszeniach lub zgłoszenie wyrejestrowania z ww. ubezpieczeń.
CEIDG przesyła dane do wskazanego przez przedsiębiorcę urzędu skarbowego, właściwego urzędu statystycznego oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych albo Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Wniosek o wpis do CEIDG nie podlega żadnym opłatom.
Zaświadczeniem o wpisie do CEIDG jest wydruk ze strony internetowej CEIDG.
Organy administracji publicznej nie mogą domagać się od przedsiębiorców okazywania, przekazywania lub załączania do wniosków zaświadczeń o wpisie w CEIDG. Numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w obrocie gospodarczym jest numer NIP.
Nie wymaga rejestracji drobna działalność zarobkowa osób fizycznych, których przychód nie przekroczy w żadnym miesiącu 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia. Informacje na temat takiej działalności można znaleźć w serwisie informacyjno-usługowym dla przedsiębiorcy.
Całkiem niezły pomysł. Na pewno taki food truck sprawdzi się w mniejszych miejscowościach, jako jedyny punkt oferujący określony rodzaj jedzenia, a w większych będzie bardzo konkurencyjny.
Najgorzej spełnić te wszystkie wymogi. Często nawet mimo wielu przygotowań i tak się sanepid do czegoś doczepi. Oczywiście to wszystko dla dobra biznesu, ale i tak…